”Mitä se sinäkin muka osaat opettaa?”

Ammattitanssija Jukka Haapalainen: ”Jos haluan kuulla kehuja, soitan äidille tai mummolle. Opettajalta haluan aina totuuden.”

Suurin buumi kahvakuulan kanssa touhuamisesta on mennyt mutta onneksi harrastajia kuitenkin vielä riittää. Avaan nyt oman kurssipäiväni sisältöä ja saatte katsottavaksenne pätkän viime vuodelta Lift me up ry:n tempausklinikan karkeloista.

*******

En suunnittele kurssejani etukäteen.

Minulle ei myöskään ole juurikaan väliä sillä tiedolla, ovatko osallistujat nostaneet aiemmin tai ovatko he pelkästään kahvakuulaurheilijoita. Kaikkien tulee ensin osata perusasiat

Pidän siitä, että saan soveltaa kurssin kulun sen mukaan mitä nostajat ovat valmiita ottamaan vastaan. Tarkoitan tällä niin henkistä kuin fyysistäkin valmiutta, sillä on selvää ettei aloittelija voi vielä ymmärtää sormien asennon merkitystä heilurissa kun itse kahvaan tarttuminenkin on arastelevaa. Voin sen toki kertoa tulevaisuutta varten mutta se ei vielä auta häntä oppimaan heilautusta.

Näen ihmisestä, miten hän tulee vartaloaan käyttämään rinnallevedossa kun olen pyytänyt tarttumaan kahvaan ja heiluttamaan kuulaa omalla tavallaan. Sen jälkeen tiedän mitä opetan seuraavat neljä-viisi tuntia. Alussa tietää myös sen, miten kurssilainen nostaa kun kurssi päättyy.

Uskon, ja olen huomannut, että minun heittäytymiseni antaa myös kurssilaiselle vapaamman tunteen siitä, että käyn asioita läpi juuri hänen takiaan eikä sen takia, että pitäisi tehdä niinkuin se on aina ennenkin tehty. Moni maksaa kurssin omilla rahoillaan ja silloin rahoille pitää antaa vastinetta. Toivottavaa myös on, että kurssin paikkakunnalle tuloon voi nostaja itse vaikuttaa eikä esim. seuran hallitus päätä sitä pidetäänkö nostokurssia vai ei.

Tietty perusrunko toki on olemassa mutta käyn sitä läpi opetustapoja soveltaen ja otan huomioon osallistujien tavoitteet. Perusrunko ei kovin kummoinen kahvakuulanostamisessa ole: lämmittely, ote, heilautus, rinnalleveto, punnerrus, vauhtipunnerrus, tempaus, oheisliikkeet ja loppujumppa. Näiden perusasioiden ympärille on helppo lisätä asiaa. Mm. hengityksestä ja siihen vaikuttavasta yläasennosta voisi pitää oman kurssipäivänsä. Itse asia on nopeasti kerrottu mutta opettaminen toisistaan erilaisille ihmisille on aikaa vievä juttu koska lähtökohdat ovat jokaisella erilaiset.

Tavassani nostaa kahvakuulaa on jokaiseen liikkeeseen olemassa perustelu miksi liike tapahtuu tietyllä tavalla. Tätä ajatusta pyrin tuomaan myös opetettavilleni ja valmennettavilleni. Pitää tietää mitä ja miten nostaa ja miten mikäkin asia vaikuttaa lopputulokseen: kuinka sinun voisi olla hyvä pitää kuulia räkissä jos olet lyhytselkäinen, millainen heilautus toisi enemmän kestävyyttä kyynärvarren lihaksiin noilla sormilla tai jos alaselkä kipeytyy niin mikä tekniikkamuutos tuo painavien kuulien työntöön naisilla lisää potkua. 

Ymmärrän työssäni sen, ja jokaisen kuulan kanssa touhuavan olisi hyvä ymmärtää, että yhtä paljon kuin meitä ihmisiä maapallolla kulkee niin samanverran on tapoja liikuttaa kahvakuulaa. Tietyt lainalaisuudet mm. fysiikassa on vaikkapa maan vetovoiman suhteen ja urheilussa on nostettava sääntöjen mukaan. Herra Newtonia voi toki kyseenalaistaa mutta kannattaa käyttää eniten aikaa oman nostotavan sovittamiseen ja ennenkaikkea, pyytää siihen apua erilaisilta opettajilta, jonka jälkeen tiedät mitä itse haluat tehdä. Ja varsinkin kahvakuulaurheilussa: jos et käsitä oman nostotavan vaikutusta tuloksiisi, niin jäät pörräämään paikoillesi.

Videon pätkässä kuultavissa ammattivalmentajan tempaustermit tänne tai tonne, plopsautus, kuminauhajuttu sekä tasakäppä.

 

Kuvaus: Henrik Tallbacka