Kahvakuulaurheilu

 

Kahvakuulaurheilu (Girevoy Sport) on saanut alkunsa Venäjältä. Suomessa kahvakuulaurheilu kuuluu Suomen Painonnostoliitton alaisuuteen painoluokkineen ja antidopingsäädöksineen. Lajin huippumaita ovat mm. Venäjä, Kazakstan ja Ukraina. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa on muutaman viime vuoden aikana saatu yksittäisiä urheilijoita haastamaan näitä maita. Suomessa lajia harrastaa noin 80 kilpailulisenssin vuosittain ostanutta urheilijaa mutta mestaruussarjan nostajia ei silti ole ollut kaikkiin painoluokkiin. Maajoukkueessa on ollut keskimäärin 15-20 urheilijaa joukkueenjohtajan lisäksi.

 

Kilpailijat jaetaan kansainvälisissä kisoissa kahvakuulan painon mukaisesti amatööri- ja mestaruussarjoihin siten, että amatöörisarjassa kuulapaino on naisilla 16 kg ja miehillä 24 kg, mestaruussarjassa naisilla 24 kg ja miehillä 32 kg. Kilpailuissa sarjat muodostetaan painoluokittain (kansainvälisissä kilpailuissa naiset -58 – +68 kg). Suomessa kilpailujen punnitukset suoritetaan yleensä joko edellisenä päivänä tai kilpailupäivän aamuna.

 

Painoluokat Suomessa:

 

Pojat – 16 vuotta Juniori-miehet Tytöt – 16 vuotta Juniori-naiset
Miehet – 18 vuotta Miehet Tytöt – 18 vuotta Naiset
-53 kg -63 kg -53 kg -58 kg
-58 kg -68 kg -58 kg -63 kg
-63 kg -73 kg -63 kg -68 kg
-68 kg -78 kg +63 kg -75 kg
-73 kg -85 kg +75 kg
-78 kg -95 kg
-85 kg +95 kg
+85 kg
Veteraani-miehet Veteraani-naiset
-85 kg -68 kg
+85 kg +68 kg

 

Kahvakuulaurheilussa kansainvälisissä arvokilpailuissa lajeina ovat miehillä biathlon (työntö sekä tempaus) ja long-cycle (rinnalleveto-työntö) sekä naisille tempaus ja ensimmäistä kertaa vuonna 2016 myös long cycle.

 

Suomessa SM-kilpailut ovat noudatelleet kansainvälisten kilpailujen nostomuotoja, jotta maajoukkue on saatu valittua. Lisäksi kilpailujärjestäjä on saanut muokata kilpailuja siten, että myös naiset ovat saaneet nostaa kaikkia nostomuotoja. Kilpailuaika on maksimissaan 10 minuuttia. Tuomari laskee hyväksytyt toistot, jotka on määritelty kilpailusäännöissä, ja eniten toistoja nostanut voittaa.

 

Kahvakuulakilpailuja järjestetään myös veteraanisarjoissa, joissa on samat säännöt mutta kilpailijat jaetaan sarjojen lisäksi myös ikäryhmittäin sekä maratonkilpailuissa, joissa kilpailuaika on minimissään 30 minuuttia. Seurojen järjestämissä ns. salikilpailuissa voi järjestäjä halutessaan pitää myös esim. 5 minuutin kilpailuja ja kuulan paino voi vaihdella aina 8 kilosta 40 kiloon. Joukkuekilpailussa kunkin nostajan suoritusaika on vuoronperään yleensä kolme minuuttia, jonka jälkeen seuraava nostaja vaihtuu lavalle. Joukkueessa on yleensä neljästä viiteen nostajaa eri painoluokista. Nostomuodot voivat vaihdella kilpailujärjestäjän mukaan.

 

Miehet nostavat kahdella kuulalla kaikki muut nostomuodot paitsi tempauksen. Kuten yllä mainittiin, naisilla ei arvokisoissa vielä ole täysin samanlaiset nostomuodot, esim. IUKL:n (http://www.giri-iukl.com/en/) järjestämissä EM- ja MM- kisoissa on vuoden 2016 kevääseen asti ollut naisille ainoastaan tempaus. Nykyään naisilla on kansainvälisten liittojen järjestämissä kilpailuissa mahdollisuus nostaa myös kahdella kuulalla. Suomessa maajoukkue valitaan edustamaan IUKL:n arvokilpailuhin ja Suomi on järjestänyt kerran kahvakuulaurheilun IUKL:n MM- kilpailut. Muita lajiliittoja ovat mm. IGSF (http://igsf.biz/dir/en/) ja IKLF (http://www.iklf.co/) .

 

Kahvakuulaurheilu on suorituksen pituudesta riippuen joko voimakestävyys- tai kestävyyslaji. Kilpailusuoritus vaatii nostajalta nostotekniikkaa, lihasvoimaa, lihaskestävyyttä, kestävyyttä, liikkuvuutta, kivunsietokykyä, kehonhallintaa sekä kykyä rentoutua toistojen välissä.

 

Kilpailuväline on kahvakuula, joka on painostaan riippumatta aina samankokoinen ja kansainvälisesti hyväksytty.

 

Suomen Painonnostoliito ry:n kahvakuulaurheilun kilpailutoiminnan säännöt:

Päivitetyt kahvakuulaurheilusäännöt

 

lähde: Kahvakuulaurheilun lajianalyysi; tempaus