Vain kahden toiston tähden

Otsikkoa voi runoilijasielut jatkaa mutta minä sain tänään paikattua SM-kisoissa vajaaksi jääneen tuloksen 108 toistoa Painonnostoliiton painoluokkaani asettamaan A-rajaan 110 toistoa. Eli mitkä fiilikset kohti kevään EM-kilpailuja? Kysyy hän itse itseltään.

 

Fanikuva. Ei sentään omia lapsia nämä mutta ylipuhuttavissa kahvakuulaurheiluun.

Iloinen olen. Parin vuoden intensiivisen tempaustahkoamisen jälkeen alan olla sillä tasolla, että semiflunssainen rääpäisy pakkotilanteessa ja päälle sadan tulos onnistuu kun sen vaan päättää tehdä. “Päälle sadan” ei missään nimessä vielä riitä mitaleille kansainvälisissä arvokisoissa ja näitä päällisiä on jo ihan tarpeeksi tullut arvokisoissa. Mutta juuri nyt olen tyytyväinen sillä:

Helmikuun lopun SM- kilpailujen jälkeen eiliseen kisafiilistelyyn, en ole nostanut 24 kilon kuulaa harjoituksissa kertaakaan. Piti oikein miettiä, olenko tehnyt heilureitakaan? No en ole. En ole koskenut kuin 22 kilon kuulaan kun nostin 10 per käsi. Yhdessä treenissä. Viime viikollakohan se oli. Hetkinen, joitain heilureita 26 ja 32 sentään kun olen osunut salille josta niitä löytyy. 

Ennen SM- kilpailuja nostin alkuvuoden aikana noin kerran 24 kiloista tempaustreenissä. Joten kun nyt eletään huhtikuun puoliväliä niin tänä vuonna kisat mukaan lukien 24 kg on ollut käsissä kolme kertaa.

No mitä sitten olen tehnyt?

Ensinnäkin olen ottanut kaiken opin irti kaikista kolmesta tempauskerrasta isolla kuulalla ja se suurin oppi on ollut henkinen. Olen tehnyt mahdottoman pitkiä sarjoja kevyellä kuulalla. Siis oikeasti pitkiä. Maratonmittaisia. Lisäksi erittäin keskittyneitä sarjoja eripainoisilla kuulilla mutta maksimissaan 20 kiloisella. Voimaharjoittelua 2-4 kertaa viikossa. Levännyt paljon. Vapautunut ihmisenä ja elänyt stressitöntä elämää.

Alkuvuoden muutos on siis ollut lähinnä hienoinen treenimäärän vähennys, tarkempi voimaharjoittelu ja lepo.

 

 Melkein Teron päivänä löytyi viisaan miehen lause.

 

Olen aiemminkin puhunut siitä, että tempaus kohdallani näyttää siltä miltä elämä muutenkin. Valmennettavistani huomaa myös kun muu elämä paukuttaa kannikoille – enkä nyt tarkoita tindertreffejä. Väsyneenä tai kiireisenä tempauksen tekniikkaan keskittymiseen ei vaan riitä energiaa. Tulee paljon huonoja toistoja ja uuden opettelu ottaa takapakkia lujaa.

Mutta ei hätää. Silloin laitetaan treeniohjelmaan rinnalleveto-työntöä. Ei tarvitse ajatella mitään mutta kunto nousee. Tempaus hautuu ja tulee esiin tilanteissa missä sitä taas tarvitaan. Sen takia vähintään viikottainen kommunikointi valmennettavien kanssa on ehdotonta, muuten en pääse reagoimaan treenien suunnitteluun. Joskus vuosisuunnittelussa hienosti mietityt viikot heittää ympäri täysin. Pysyvää on vain kilpailupäivät.

Ivanilta olen oppinut järkyttävän paljon asioita ja etenkin sen, tai saanut varmistuksen omalle ajattelulle, että koska painavan kuulan treeneistä palautuminen vie aikaa, niin kannattaa nostaa paljon kevyttä: esim. 20 min 12 kilolla yhdellä käden vaihdolla, 10 toistoa minuutissa opettaa enemmän kuin 6 minuuttia 24 kilolla täysillä. Toisaalta, ison kuulan mukanaolo viikottain tuo joillekin itseluottamusta sen hallintaan. Itse en sitä luottoa enää em. kolmen treenikerran jälkeen tarvitse kuten ennen. Hyvin mankattu kahva ja oikea mentaaliharjoittelu auttaa pitkälle. 

Tieto siitä, että osaa, saa tehdä sitä mitä osaa ja saa oppia osaamista vielä loputtomasti, on todella voimaannuttava. 

 

Ei paniikkia kateelliset, tiedän kyllä paikkani.

 

Kahvakuulaurheilussa, kaikessa urheilussa, pitää löytää oma balanssi, jottei ole alipalautunut tai turhautunut. Tosin se, oletko turhautunut siihen ettei valmentaja “anna” nostaa sen mitä haluaisit vai siihen ettet kehity, on asia erikseen.

Joutilaisuuteni tosiaan loppuu vappuun, kun saan taas yhden ammatin lisää, ja tämä ylenmääräinen lepo loppuu. Haasteena jälleen työelämän kanssa on saada EM- kilpailuihin mennessä oikeaan käteen 40 toistoa lisää (ne puff hävisivät aikanaan kun jätin 16 kiloisen), jotta mitali olisi nostettavissa. Ihanan yksinkertaista kun ei tarvitse miettiä mitään muuta suurempaa.

Mistä niitä toistoja saa? Ebaystä vai kaalimato piste comista?

 

********

Lisään sponssilogoja yms. tänne sitä mukaa kun opin nörttiyttä. Sivut muutenkin päivittyvät silloin kun muistan. Eli melko harvoin. Kannattaa siis kysyä eikä odottaa jos jotain vastauksia toivot.