Urheilussa numeroilla on merkittävä rooli. Niillä selvitetään paremmuus. Ilman numeroita ei olisi kilpailua. Ei voittajia eikä häviäjiä.
Kahvakuulaurheilu on paljon numeroita mutta vielä enemmän kaikkea muuta.
Johtuu ehkä huonosta numeropäästäni sillä en pidä numeroita kovin merkittävinä, poislukien tietenkin arvokilpailut. En tiedä valmennettavieni harjoitusennätyksiä (kai niillä on suomenennätyksiäkin..) eivätkä ne niin kiinnosta, omista puhumattakaan – kun postaan jotain someen se menee kuitenkin väärin sillä unohdan tuloksen ennenkuin kirjoitan sen ylös.
Olen kiinnostunut kokonaisuudesta ja siitä miten voittolukuja saadaan aikaan.
”Numeroajattelu” voi haitata kilpailusuoritusta. Jos ajattelee liikaa omaa ennätystään parin viikon takaa valmistautuessaan kilpailuun niin todennäköisesti epäonnistuu kun tavoittelee vähintään harjoituslukemia (pakko kehittyä joka kerta!). Tai ei muuten saa itsestään irti kaikkea koska ei pysty olemaan läsnä jokaisessa toistossa numeroiden vilistäessä silmissä. Jos taas tulosta ei vielä entuudestaan ole niin se varmasti ajatellaan kuitenkin valmiiksi. Tsekataan HoFfit ja muut, jotta saadaan etukäteen itsemme johonkin väliin arvotettua.
Myös se, että kesken kisasuorituksen pohtii, ja sen seurauksena todennäköisesti panikoi, lopputulosta, jää suoritus aina vajaaksi. Koska pelkää jälleen ettei olekaan yhtä hyvä tänään kuin silloin, milloin olikaan. Ehkäpä puoli vuotta sitten tehdessään suomenennätyksen. Tai mitä muut ajattelee jos en saa parempaa tulosta nyt kuin viimeksi. Eli suoritamme koska ajattelemme, että numerot määrittävät meidät nostajana. Tai jopa ihmisenä.
Keskity otteeseen sen sijaan, että pelkäät lopputulosta. Teemme kilpailusuorituksesta juuri sen mitä etukäteen ja sitä suorittaessa ajattelemme.
Kannattaa myös miettiä miksi, ja ennenkaikkea missä vaiheessa, tehdään testinostoja. Mitä urheilijan päässä saadaan liikkeelle jos testi menee “hyvin” vain viikkoa ennen isoa kilpailua eli tulee vaikka oma ennätys? Tai jos nosto menee penkin alle? Molemmat numeroluvut sekoittaa pään. Toki “hyvä testi” antaa spekuloinnin sitten kun kisa menee huonosti sen takia, että ei ollutkaan fyysisesti vielä palautunut testistä ja henkisesti oli jossain muualla kuin mitä arvokisa vaatii.
Moni fyysisesti hyvällä tasolla oleva nostaja paineistaa itseään turhaan numeroiden takia.
Valmentajat ressaavat numeroista.
Numeroista hössöttävät myös ne jotka eivät muusta lajissa tiedä. Tai luulevat tietävänsä.
Aloittelevan kahvakuulaurheilijan ei oikeastaan tarvitse välittää numeroista juuri mitään ennenkuin aletaan puhumaan mitalisijoituksista arvokisoissa. Sitä ennen pitää saada täysiä kymmenminuuttisia täyteen alati kehittyvällä tekniikalla, jotta jonain päivänä on mahdollista taistella pro-sarjojen maailmanmestaruudesta. Toistot tällä matkalla saattavat heilahdella laidasta laitaan mutta silti itse nostaminen kehittynee koko ajan.
Kahvakuulaurheilussa on laadittu useita erilaisia rank- taulukoita. Ne ovat ihan ookoo juttuja. Värikkäät varsinkin ovat kivoja. Kunniakirjan voi saada tietyn tuloksen taulukkosaavuttamisesta, pitää vain päättää minkä taulukon lukemia seuraa. On tarjolla honouria, masteria, ehkä cmxää tai pvctä.
Itse olen Master of Puppets– ihmisiä ja tavoittelen omaa lukemaani, joka blogillani on nimenä. En tiedä onko sitä missään taulukossa.
Alkuvuosina muistaakseni haaveilin jostakin taulukosta mutta kun ajateltavaa alkoi nostamisessa olla muutenkin tarpeeksi niin on hahmottunut vain yksi tavoite: olla yhtä vahva henkisesti kahvakuulaurheilijana kuin äitini voittaessaan vaikean syövän.
Urheilija asettaa itselleen valmentajan kanssa tavoitteita. Samoin voi tehdä kuntoilija itsensä kanssa – etenkin kuntoilijan olisi syytä tehdä niin ja rank- taulukot palvelevat tässä hyvin. Niiden avulla on palkitsevaa seurata kehittymistään ja mahdollisesti innostua sen myötä myös kilpailemisesta. Moninkertaiset maailmanmestarit muistellaan myös vesileimallisin paperein. Tittelit ovat ihmisille kovaa valuuttaa tasosta riippumatta.
Kannattaa kuitenkin muistaa, että taulukot ovat vain jonkun ihmisen laatimia. Ne perustuvat laatijasta riippuen ehkä mm. tilastoihin mutta silti, ovat vain numeroita lokeroissa.
Haluatko olla taulukkotulos jonkun laatimassa taulukossa? Entä jos taulukko on laadittu vessassa istuen Aku Ankan lukemisen sijaan? Kuka kunniakirjan laatii, kiinnostaako häntä lopulta kova duuni jonka olet tehnyt ja onko allekirjoittaneella taholla sinulle oikeasti merkitystä? Sinulle urheilijana ja ihmisenä lajin ulkopuolella.
Jos haluat olla paras niin sinun on voitettava kuluvassa hetkessä se joka vierelläsi nostaa. Jos samalla tulee jonkun taulukon tulos niin mikäs siinä. Nostajien välinen paremmuus silti mitataan henkisellä kantilla, fyysisillä ominaisuuksilla ja planettojen asennoilla siitä hetkestä kun tuomari antaa start- komennon.
Onko urheilija onnistunut jos tulos asettuu hyvään kohtaan taulukossa mutta samalla tavoitteena ollut mitali jäi arvokisoissa saamatta? Ehkä, jos haluaa lohdutuspalkita itseään.
Ainoa taulukko joka toisinaan päässäni on kun mietin valmennettavieni tulevaisuutta, on ohessa oleva. Siinä on mahdollisimman hämäräperäisesti laadittu riittävän väljät numeroiden välit, jotta jokainen nostaja voi itsensä sieltä halutessaan löytää. Esimerkiksi aloittelija voi olla yhdessä ruudussakin aika laajalla skaalalla kuten 50-100 toistoa. Ja kuten muistatte aiemmista huuteluistani: amatöörisarjat on aloittelijoiden sarjoja riippumatta siitä miten kauan urheilija niissä makaa.
Vaikkei mestiksessä pörrääminenkään nostajasta välttämättä prota tee.
Naisten tuplakuulia taulukossa ei ole mutta kyllä te tiedätte mitä missäkin vaiheessa nostajan kehityskaarta tapahtuu: naisilla 2 x 8 kiloa millä tahansa toistomäärällä on tupliensa alussa ja 2 x 24 kg kymmenellä toistolla ei ole vielä pro, vaikka kuulat ovat, mutta täysi kymppiminsa on todellakin mainitsemisen arvoista toistoista riippumatta.
Haluan haastaa teidät ajattelemaan numeroiden lisäksi kokonaisuutta. Numerot paperilla tai taulukossa kertovat nostajasta aina jotain mutta vasta kun näkee mitä urheilija kisalavalla tekee, voi päätellä loput.
Toivottavasti tämä viskilasillisen ääressä laadittu taulukko auttaa hahmottamaan lajivaatimuksia, varsinkin lajin pariin tulleille, tai ainakin liikauttaa tunnekeskustasi.
Yksi vastaus artikkeliiin “Numeroita numeroita”
Kommentointi on suljettu.