Liike ja rytmi

Liike ja rytmi. Hengitys. Läsnäolo. Seuraavassa blogikirjoituksessa kerron numeroista mutta nyt hieman pohdintaa liikkeestä ja parista jutusta, joista kahvakuulanostaminen muodostuu.

Oheisessa artikkelissa on hyvin kuvattu liikkeen syntyä ja rytmin harjoittelua. Alkuvuodesta kerroinkin, että otin Minnan kanssa metronomin käyttöön, jotta nostamiseen löytyisi rytmiä. Minna on kehittynyt vuoden aikana hurjan paljon juuri liikkeen rytmittämisessä: enää kuula ei päätä mitä missäkin vaiheessa tapahtuu. Metronomi oli käytännön seuraus kepillä maahan paukuttamisestani, sillä Minna on muusikko ja ymmärtää rytmistä ehkä enemmäin kuin me jotka vain laulamme suihkussa.

Kokeilkaa nostaa niin, että siinä on tahti. Tarkoitan siis noston sisällä olevaa tahtia, en minuuttitahtia. Rentous nostamiseen on muuttuu erilaisten ajoitusten myötä mutta tahtiin pitää myös antautua. Me suomalaiset olemme humppakansaa, ja kaikki muu saattaa olla epämukavuusalueella. Mene sinne silti. Pyytäkää kaveria tahdittamaan tai hommatkaa metronomi. Kannattaa joskus myös miettiä joskus millaista treenimusaa valitsee. Välillä on fiksua treenata hiljaisuudessa ja tehdä huomioita miten se vaikuttaa omaan tekemiseen.

Sami Kalajan ylläolevasta blogilinkistä:

”Jotta asiat eivät olisi liian helppoja, niin siteeraan tässä Jyväskylän yliopiston musiikkitieteen professoria Jukka Louhivuorta, jonka mukaan parhaat muusikot erottuvat muista edukseen niin sanottujen mikrorytmien myötä. Huippumuusikko ei ole kuin metronomi, vaan hän saattaa olla ihan vähän myöhässä tai liian aikaisessa. Tämä konerytmistä poikkeaminen luo musiikkiin sen ”swingin” tai ”grooven”.”

Itselleni tulee muusikoista ensimmäisenä mieleen edesmennyt rumpali Jeff Porcaro, jolla oli oma groovensa. Millaisia muusikoita teille tulee mieleen?

Kun katsotte eri lajien urheilijoita niin huomaatte: kaikilla on oma ”groove”. Ksenia Dedyukhina, yksi maailman parhaista kahvakuulaurheilijoista, on rytmittänyt tempauksensa siten, että pystyy pitkien sormiensa ansiosta lepäämään silloin kun heiluri tapahtuu. Me muut nakkisormet joudumme panostamaan erilaiseen nostotekniikkaan ja etsimään siten oman rentoushetkemme. Tempauksessa pitää löytää hetki rentouteen ja ainoa vaihtoehto oikeastaan on rauhoittaa heiluri, sormien pituudesta riippumatta, ja teki sen millä tavoin tahansa. Hengitä silloin poispilattu ilma pihalle ja ota uutta tilalle.

Tiesittekö muuten, että kaikissa naisten painoluokissa tempauksessa kärjessä olevat venäläiset omaavat pitkät sormet?

Nyt kun mainitsin fyysiset ominaisuudet niin niiden takiahan meillä kaikilla on se oma groovemme. Olemme pitkiä ja pätkiä, nopeita tai dieseleitä. Luonteemme, itsetuntomme tai opitut tapamme näkyvät kisalavalla tiukan paikan tullen tai siinä miten asennoidumme kovaan treeniin tai lepoon.

Ihminen täydessä kokonaisuudessaan ja tämän kokonaisuuden vahvuuksien hyödyntäminen vaikuttaa siihen, millainen nostaja kahvakuulaurheilijasta tulee. 

Tähän voimme itse tai valmentajan avulla vaikuttaa matkan varrella paljon.

Ilman hengitystä ei liikkeeseen saa rytmiä. Tai toisin sanottuna, hengitys määrää liikeen rytmin. Eli myös epäsäännöllinen hengitys tuo epäsäännöllisen rytmin nostamisenn. Hengitystä tarvitaan, jotta lihakset saavat happea ja hengitystapaan kannattaakin paneutua sen jälkeen kun perusnostaminen on hallussa – ei ole yhdentekevää millä tavalla ja mihin osaan keuhkoja henkoset suorituksen aikana vedetään.

Hengityksen pitää olla säännöllistä, rauhallista, tolkullista ja normaalia. Juuri sellaista mikä nostajalle parhaiten toimii siihen kehon rytmiin, mikä valmentajan kanssa mietitään.

Kun katson ulos ikkunasta ja seuraan hetken koivua, joka on kauttaaltaan keltaisissa lehdissä niin koen, että enemmän pitäisi ihmisen miettiä liikettään, siitä syntyvää rytmiä ja kuinka nämä vaikuttavat suoritukseen.  Ja urheilijan kasvuun myös ihmisenä, jota pidän todella tärkeänä. Toivon, että valmennettavillani tapahtuu koko ajan pientä kehitystä omassa itsetuntemuksessaan. Että he löytävät oman rytminsä ja nauttivat sen tuomasta flowsta. Siitä tunteesta kun kisalavalla homma vaan toimii – niinkuin junan vessa.

Loppuun videonpätkä Liftareiden leiriltä, jossa kaksi huippu-urheilijaa näyttävät oman groovensa vaikka nostavat samaan minuuttitahtiin. Vaikket tietäisi syitä nostajan tekniikan taustalla niin aina voi aistia millä tavalla hän rytmitää nostoaan.