Vuoden 2017 Kahvakuulavaliokunta teetti kyselyn kahvakuulakuntoilijoille ja -urheilijoille. Vastaukset ovat luettavissa kahvakuulaurheilu.net- sivulla. Hienoa, että porukka on ollut aktiivinen ja mielipiteitä löytyy!
Kyselyyn vastanneista moni toivoi mm. lisää tekniikkakursseja. Tähän pyyntöön on vastaus lähellä:
Painonnostoliitto järjestää parin viikon päästä Kahvakuulaohjaajakurssin Helsingissä.
Viikonlopun kurssille on mahdollista osallistua jos haluaa kehittyä nostajana, kuntoilijana, ohjaajana tai kahvakuula muuten vaan kiinnostaa liikuntavälineenä. Kurssin sisältö on jo mietitty, teitä varten. Seurojen on mahdollista saada myös alennusta mikäli on Painonnostoliiton alainen seura. Tämä on mitä mainioin tapa seuroilla panostaa kahvakuulaohjaajiinsa, -kuntoilijoihinsa ja -urheilijoihinsa. Seurojen kautta kahvakuulanostaminen kehittyy sillä siellä on tekijät.
Pohditaanpa vielä hetki “asioiden maksamisesta” tässä yhteydessä. Siitäkin kyselyyn vastaajilla oli ehdotuksia ja tietenkin moni toivoisi koulutusten olevan vähintään kohtuuhintaisia. Ohessa pientä tajunnanvirtaa täysin omasta päästäni kun aiheena on ympäripyöreästi “Kahvakuulakurssi”.
**********
Mikä on hinta sille, että joku ihminen käyttää aikaansa toisten kouluttamiseen, ohjaamiseen tai valmentamiseen?
Koska yhtä vastausta ei tietenkään ole niin seuraavista kysymyksistä voisi olla apua kun mietimme “paljonko olen valmis maksamaan koulutuksesta, johon osallistun?”:
Onko tärkeää, että kouluttaja on itse nostanut kahvakuulaa?
Pitääkö kouluttajan olla nostanut kahvakuulaa kansainvälisellä tasolla vai riittääkö jos on auttanut mummoja seurantalolla parempaan vanhuuteen heilureita ohjaamalla?
Ovatko nämä mummot tyytyväisiä kahvakuulatunteihinsa?
Jos kouluttaja on nostanut kv-tasolla niin onko merkitystä jos on amatöörimitaleja toistakymmentä, veteraanisarjan ylivoimainen voitto tai yksi mestaruussarjan nelossija ja millä tavalla nämä tulokset ovat tulleet?
Mistä kouluttaja on oppinsa saanut? Netistä, tuttavalta, itseoppimalla, kirjekurssilta, liiton koulutuksista, seuran koulutuksista, opetusministeriön hyväksymän tutkinnon kautta, tuomarikoulutuksesta, tapaamalla ulkomaalaisen kahvakuulaurheilijan kahdesti ja toisen kolmesti, viettämällä aikaa maailman parhaiden kahvakuulaurheilijoiden kanssa bussimatkalla, saunomalla seuran lajivastaavien kanssa vai onko kouluttaja päättänyt itse olevansa kouluttaja kun heräsi eräänä aamuna hyvin nukutun yön jälkeen?
Onko väliä sillä onko kouluttaja itse saanut urheiluvalmennusta ja millainen ohjaaja/valmentaja on ollut kyseessä?
Onko kouluttajalla itsellään ohjelmoitavia tai valmennettavia? Miten tämä yhteistyö on sujunut? Ovatko nostajat kehittyneet urheilijoina ja voisivatko he olla esimerkillisiä ihmisiä? Ovatko pysyneet terveinä? Millä tavalla he nostavat kahvakuulaa?
Onko sillä merkitystä, että onko kouluttajan kilpailutuloksissa paljon numeroita nostomuodosta riippumatta tai näyttääkö kouluttajan tekninen suoritus siltä, että nostamisessa on jotain järkeä?
Mikä yleensäkin on hyvän kahvakuulaurheilijan määritelmä?
Entä hyvä kouluttajan määritelmä?
Onko sinulla koulutukseen hakeutuvana tärkeää oppia turvallinen, tehokas, hikinen, taloudellinen, nopea, koukuttava vai muodikas tapa nostaa kahvakuulaa?
Miksi nostat kahvakuulaa?
Hakeudutko koulutukseen muiden suosituksen pohjalta vai otatko selvää itse mistä ja kenestä on kyse?
Onko tärkeää pysyä sisäpiirissä ja jos on niin miksi se on sinulle tärkeää? Miten tämä liittyy haluusi oppia nostamaan kahvakuulaa?
Pitääkö kouluttajalla olla pedagogisia ominaisuuksia tai jopa koulutus? Jos pitää niin minkä verran riittää?
Pitääkö kouluttajan olla hyvännäköinen, hyväkuntoinen tai menestyvä? Miksi?
Olisiko ulkomaalainen kouluttaja sittenkin parempi kuin kotimainen? Miksi?
Maksaisitko enemmän ulkomaalaisesta kouluttajasta kuin suomalaisesta? Miksi?
Pitääkö kouluttajalla olla näkyvyyttää somessa, urheiluruudussa, paikallislehdessä Fingerporin vieressä tai netissä? Pitääkö kouluttaja löytyä googlettamalla?
Pyrkiikö kouluttaja näyttämään pätevämmältä kuin onkaan? Mistä sen edes tunnistaa?
Oletko tavannut kouluttajaa koskaan henkilökohtaisesti?
Onko kouluttaja toiminut kahvakuulavaliokunnassa, liiton johtokunnassa, kansanedustajana tai perheenäitinä ja onko sillä merkitystä juuri sinulle?
Jos liitto tai seura on järjestänyt “vähintäänkin kohtuuhintaisen kurssin” niin oletko osallistunut sille? Jos et ole niin miksi?
Minkälaiset kouluttajan persoonalliset ominaisuudet vaikuttavat intoosi osallistua tämän henkilön koulutukseen? Miksi?
Otatko vastuun omasta oppimisestasi vai onko vastuu kouluttajalla?
Minkä verran mielestäsi kouluttajan pitää käyttää aikaansa kurssin suunnitteluun, toteutukseen ja kaikkeen mikä kurssiin liittyy, jotta kurssi antaa rahoillesi vastinetta? Pitääkö kouluttajan saada siitä korvausta?
Minkä verran kouluttajan tulee käyttää aikaansa kahvakuulakuntoilijoiden ja -urheilijoiden ja lajin tulevaisuuden suunnitteluun? Pitääkö hänelle maksaa myös siitä jotain?
Minkä verran sinun mielestäsi näiden kysymysten pohtimisen jälkeen kouluttajalle pitäisi maksaa rahallista korvausta kun hän pitää kahvakuulanostamisen kurssin?
Minkä verran itse toivoisit korvausta mikäli järjestäisit ja kouluttaisit alusta loppuun kahvakuulanostamisen kurssin?
**********
Jos näillä kysymyksillä on sinulle väliä niin pohdi vielä hetki myös sitä, että miksi näillä kysymyksillä on väliä sinulle. Tai jos ei ole väliä niin pohdi hetki myös sitä.
Ohjeet seuraavaan Painonnostoliiton Kahvakuulaohjaajakurssin ilmottautumiseen löytyy täältä ja olen monin tavoin olemassa jos sinulla on kysyttävää. Olet mitä lämpimämmin tervetullut ja jos et halua osallistua niin sekin on ookoo.
Mukavaa kevään odotusta ja tuoreita nostoja!