Osteopaatti on moniosaaja

Ainakin Lassi Karhunen, jonka kanssa olen tehnyt yhteistyötä jo muutaman vuoden – ja teen edelleen sillä, kuten kaikki tiedämme, kehittyminen on hidasta. Sen huomaa oheisesta videosta, joka on viime syksyltä. Skeptinen voisi sanoa, että missä se kehitys edes kohdallani on kun pari vuotta on hinkattu paikkoja kuntoon. Levytankokin heiluu viimeisissä toistoissa vielä missä sattuu. Kerroin aiemmin omaa näkökulmaani lonkan perkeleestä ja seuraavaksi Lassi muistelee mitä alussa teimme. Sen lisäksi, että Lassilla alkaa olla melkoinen tietomäärä tempauksen biomekaniikasta, niin hän oli eilen voimatreeneissäni mukana. Miksi? No siksi kun häntä kiinnostaa.

 

16176294_1842067629402196_1287352670_n

***********

Heippa. Olen Lassi Karhunen, Osteopaatti AMK, urheiluhieroja ja Movement Spesialist. Toimin vastaanotollani FysioAkatemiassa paljon eri ikäisten urheilijoiden ja liikkuvien ihmisten parissa. Yhdistän työssäni manuaalista käsittelyä ja liikkeen opettamista asiakkaan tarpeiden mukaan. Käytän työssäni Performance Matrix testiä yhtenä välineenä tilanteen ja toiminnan kartoittamisessa. Tavoitteena on asiakkaan parempi suorituskyky ja kivuttomampi elämä. Alla tekstini vuodelta 2015 Performance Matrix testistä, jonka tein Kirsille. Tämän jälkeen antoisa yhteistyö on jatkunut tiiviinä ja Kirsin osalta myös menestyksekkäänä.

 

lassi_iso

 

Kirsi on käynyt vastaanotollani vuodesta 2014 lähtien pääosin oikean lonkan kipeytymisen takia. Lonkassa on todettu muunmuassa kulumaa ja asentovirhettä röntgen ja MRI kuvantamisella. Akuuttiin kipuvaiheeseen on saatu tilapäistä apua osteopaattisella käsittelyllä, hieronnalla ja keskittymisellä enemmän lonkkaa tukeviin harjoitteisiin. Lonkka kuitenkin vaivaa ja haittaa vielä aika ajoin kovan treenin ja työn rasittavuuden vuoksi. Kirsille on myös haastetta tuonut siirtyminen isompaan kuulaan, jonka takia jännityksiä on alkanut tulla myös rintakehän ja käsien alueille.

Opiskelin Englannissa Performance Matrix koulutusta 2015, josta minusta valmistui Movement Specialist saman vuoden heinäkuussa. Performance Matrix koulutukseen kuuluu lajispesifejä kehon toimintaa analysoivia testejä. Kehon toimintaa analysoidaan sekä matalalla ja korkealla kynnyksellä. Matalan kynnyksen liikkeillä testataan asiakkaan hallintaa, kehon linjauksia ja koordinatiota matalalla kuormalla tehdyissä toiminnoissa. Korkean kynnyksen testeillä testataan asiakkaan hallintaa voimaa ja nopeutta vaativissa toiminnoissa. Testeissä selviää asiakkaalle tyypilliset liikemallit ja kompensaatiokaavat eri kuormilla.

 

16215884_1841712296104396_305837340_n

Testistöön kuuluu urheilijoille ja liikkuville ihmisille tarkoitettu yleiskartoitus (Foundation Matrix), sekä lajispesifejä testistöjä muun muassa jalkapalloilijoille, koripalloilijoille, golfiin, pilatekseen. Testistössä on myös mm. päätetyöskentelijöille ja alaselkäkipuisille sekä juoksijoille suunnattu testistö. Performance Matrixin tarkoituksena on tarkastaa yksilöllisesti asiakkaan liikemalleja erilaisissa tilanteissa ja etsiä mahdollisia toiminnallisia heikkoja lenkkejä (kontrolloimaton liike). Tätä kautta pyritään selvittämään ongelmien syytä liikkeessä ja laatimaan asiakkaalle yksilöllinen suunnitelma ongelmakohtien kehittämiseen. Yleisesti keho saa liikkua minkälaiseen asentoon tahansa normaaliliikelaajuuksien suhteen. Ongelmia ja rajoittuneisuuksia tulee, jos liikkeitä ei pysty estämään tai jarruttamaan riittävästi ja sama liike tapahtuu koko ajan. Tällöin rasitus tapahtuu jatkuvasti niin sanotulle hallitsemattomalle alueelle. Kivun kanssa liikkuminen vaikuttaa myös liikemalleihin merkittävästi ja tällöin myös keho kompensoi heikommin toimivaa aluetta muualta.

Kirsille tein Foundation Matrix testin, josta matalalla kynnyksellä löytyi ongelmia oirepuolen lonkan nilkan toiminnasta (inversiota ja pronaatiota säätelevät lihakset) sekä ison ja keskimmäisen pakaralihasten (m. glut max ja glut med) aktivoitumisesta.  Korkealla kynnyksellä ongelmaksi korostui nilkan toiminta sekä lonkan sisäkiertoa ja flexiota kontrolloivien lihasten yhteistoiminta (mm.pakaralihasten ja vatsalihasten toiminta). Korkealla kynnyksellä hallinta vaikeutui selkeästi myös yläselän kiertymisen ja alaselän notkon suhteen.

 

16215693_1842059456069680_2084749079_n

Kahvakuulatempauksessa tämän liikemallin huomaa etenkin vasemman käden tempauksessa. Kirsillä tempauksen nostovaiheessa sääri on ulkokierrossa ja liikkeen aikana etenkin oikea lonkka ja polvi pääse kiertämään sisäkiertoon suhteessa sääriluuhun. Samalla kompensoiva liike tulee alaselän sivutaivutuksessa ja kierrosta vastakkaiselle puolelle. Tämän liikemallin takia voima ja vääntö korostuu enemmän oikealle lonkkanivelelle. Tempauksessa käden ollessa ylhäällä Kirsin pakaralihakset ja vatsalihakset ei pysty riittävästi jarruttamaan alaselän taaksetaivutusta jolloin alaselkään tulee enemmän taaksetaivutusliikettä suhteessa lantioon. Vasen käsi ylhäällä kuulan tiputtamisessa alas taas tapahtuu oikean lonkan sisäkierto ja selän sivutaivutus ja kierto, jolloin voima taas korostuu oikeaan lonkkaniveleen.

 

 

Testin perusteella annoin alkuun kuusi liikettä, joissa keskityttiin etenkin nilkan ja pakaralihasten aktivoitumisen parantamiseen sekä liikkeen opettamisen että voimapuolen hallinnan osalta. Liikkeet katsottiin yhdessä erillisenä käyntinä läpi, jolloin liikkeet ja suoritustapa pystyttiin määrittämään juuri Kirsille sopiviksi. Näin pystyttiin katsomaan että liikkeet kohdistuu halutuille alueille mahdollisimman tehokkaasti.

Nilkan, lonkan ja alaselän toiminnan parantamisen kautta tavoitteena saada lonkan kipua vähennettyä ja voimantuottoa parannettua keskivartalosta.  Näillä harjoitteilla suunnitelmissa jatkaa muun harjoittelun ohessa 4-6vkoa, jonka jälkeen liikkeet hyvä päivittää ja lisätä myös entistä enemmän ylävartalon toiminta tukiharjoitteisiin mukaan. Annettuja liikkeitä tehdään alkuun 3-7krt/vko liikkeestä riippuen. Kestoltaan liikkeet kestävät noin 2min.

Muuten Kirsi jatkaa treenaamista normaalin ohjelman mukaisesti. Näistä liikkeistä osa on tarkoitus käyttää myös ennen muita treenejä aktivoivassa lämmittelyssä. Voimapuolen harjoitteet tarkoitus tehdä sopivana ajankohtana myös erillisinä harjoitteina.