Urheilugaala ja SM-viikko 2016

Sain kunnian edustaa kahvakuulaurheilua eilen Hartwall Areenalla järjestetyssä Urheilugaalassa, jossa SM-viikko 2016 oli ehdolla Vuoden Urheilumarkkinointitapahtumaksi.

Vuonna 2016 kahvakuulaurheilun SM-kisat olivat osa SM-viikkoa, jossa oli mukana 22 lajia. Helmikuussa viikonlopun aikana jaettiin iso määrä eri lajien SM-mitaleita ja tapahtumalla oli laaja näkyvyys, eikä vähiten Ylen televisioinnin ansiosta. Voitto oli siis ansaittu kaikin puolin!

 

lavalla

Photo: Juha Saastamoinen

 

Tapahtumaa alettiin suunnitella hyvissä ajoin edellisenä vuonna ja lajin edustajat pääsivät suunnitteluun ja toteutukseen mukaan syksyllä. Olin mukana Helsingissä pidetyissä kokouksissa, joissa mietittiin mm. jokaiselle lajille omat kilpailupaikkansa ja saimme yhdessä pohtia, kuinka Tampereen Messukeskuksen kaikki neliöt saataisiin fiksuimmin käyttöön. Tämä vaati ensin tutustumista muihin lajeihin, jotta säännöt ja mm. käytettävä tila ja aika olisi hallissa samaan aikaan olevilla lajeilla tiedossa. Oli myös erittäin valaisevaa saada tietää, että Yle oli panostanut tapahtumaan todella, todella paljon. Työmäärä ja ammattitaito tässä kaikessa oli pelkästään kunnioitettavaa. Yle myös otti lajien erityispiirteet ihailtavasti huomioon.

 

yhteiskuva

SM-viikolla oli kahvakuulaurheilun kanssa samassa hallissa mukana kriketti, miekkailu, jousiammunta ja tikkaurheilu. Meidän lajissa oli kiitollista se, että nostajat olivat koko ajan paikoillaan eli tarvitsimme ainoastaan lavoille ja tuomaripöydille riittävät tilat. Saimme myös uuden tulostaulujärjestelmän ensimmäistä kertaa käyttöön. Hieman kyynärpäitä käyttäen pääsin muistaakseni miekkailun edustajan kanssa Messukeskuksessa tarpoessa sopuun siitä, että kahvakuulaa nostetaan myös suoraan katsomon edessä. Tiloja meinasi olla vähän vaikea hahmottaa tuolloin sillä halli oli täynnä hyppyreitä ja soraa.

Kun olimme saaneet mietittyä myös sen, että miten päin krikettiä kannattaa katsojien kannalta pelata tai minkä seinän suuntaan jouset ammutaan niin edessä oli myös Ylen kanssa pohtiminen, että mitä, milloin ja miten televisiosta kahvakuulaurheilua lähetetään. Kahvakuulaurheilun tulosseuranta lähetyksessä päätettiin pitää mahdollisimman simppelinä, sitähän se toki on muutenkin, ja halusimme panostaa selostajan kanssa selostuskopissa olevaan asiantuntijaan ja Marko Suomi hoiti homman todella tyylikkäästi.

Kilpailulähetysten lisäksi Ylen kanssa sovittiin haastatteluista. Oli kiva kokemus ja lajin kannalta todella tärkeää kertoa oman kisan jälkeen lajista vähän pidemmän televisioklipin verran. Myös Suomen Urheilun Eettinen Keskus ry (SUEK) teki lyhyen pätkän, jossa hieman valotimme kahden urheilijan kokemuksia dopingtestauksista. Kahvakuulaurheilu sai muutaman kilpailulähdön verran televisioaikaa ja saimme sekuntiaikataulut Ylen kanssa toimimaan niin, että lajista tuli eri nostomuotoja lähetykseen. Kiitos kilpailijoille, että hieman poikkeava nostoaikataulu viikonlopun suhteen ei aiheuttanut ongelmia.

Tapahtuman jälkeen tuli paljon palautetta, pelkästään hyvää. Ja palautetta tulee edelleen. Ihmiset oli saatu tavoitettua niin somen, Ylen kuin tapahtumalippujen suhteen. SM-viikolle on tulossa vuonna 2017 jatkoa heinäkuussa. Tällä kertaa kahvakuulaurheilu ei ole mukana maajoukkuevalintojen ajoittuessa kevääseen mutta toivottavasti seuraavana vuonna jälleen on.

Nyt, Urheilugaalassa, Hartwall Areenan aitiossa jutellessa tuli taas tunne, että urheilu, jossa lajien välillä tehdään näin mittavaa yhteistyötä on vaan niin hienoa.
Omasta puolestani kiitän kahvakuulaurheilijoita panostuksesta SM-viikon aikana, kilpailijoita tai toimitsijoita. Vaikka tikkaurheilulla oli kaksi kertaa isommat pokaalit SM-mitalisteille niin lämmin mieli jäi kuitenkin päälimmäiseksi naapurilajista mieleen – myös muista lajeista ja ihmisistä, joiden kanssa sai olla tekemisissä. Urheilu on monimuotoisuudessaan upea juttu.

 

sm-viikko-jengi