Voimaa? Kestävyyslajissa!?

Mainitsin ainakin facebookissa jossain kohtaa, että viime vuonna mieltäni ja kehoani koeteltiin hiukan rankemmalla kaavalla. Kaikillahan elämään kuuluu ylä- ja alamäkiä, ei siinä mitään ihmeellistä ole eikä uutiskynnys todellakaan ole kohdaltani ylittynyt. Mutta tottakai kaikki tapahtumat vaikuttavat jokapäiväiseen elämään ja niihin sitten haetaan ratkaisuja, kuka milläkin tavoin. Olen monesti vetänyt peiton uudelleen korviin kun on tullut joskus aamulla uutisia tai somevirtaa tsekattua puhelimesta vasta herättyään. Omat asiani ovat hyvin ja pienestä karkailusta huolimatta muumit viihtyvät laaksossaan ihan mainiosti. Läheiset ihmiseni ovat terveitä kaikin puolin mutta selväähän tietenkin on, että eletään hetkiä ennen seuraavaa paskamyrskyä. Niin se elämä menee.

Myöhemmin henkisistä asioista enemmän sillä nyt avaan hiukan yhteistyötämme Heikki Marinin kanssa.

 

projektit-heikki

Liittyen viime vuoden haasteisiin, alkoi loppuvuodesta tuntua siltä, että kroppa vaatii toisenlaista treeniä. Olin hieman “puutunut” melko rankkaan ja yksipuoliseen treenimäärään. Huomasin, että väsymystä alkoi olla ilmassa hiukan liikaa sillä moni asia päivittäisessä toiminnassa söi toisiaan. Ennen Kazakstania otin oikein tehokuurin hierojalla parin viikon aikana ja olinkin vetreässä kunnossa MM-kisoissa. Kun MM-kisat ja viimeinen kilpailu Unkarissa oli tapultetu, otin Heikkiin yhteyttä ja ehdotin, että voisimme katsoa voimapuolta suuremmalla intensiteetillä kuin mitä olin lajivalmennuksen yhteydessä aiemmin tehnyt.

Ivan puhuikin viikonlopun seminaarissa aloittelevan kahvakuulaurheilijan tai -kuntoilijan harjoittelun eroista verrattuna kokeneeseen urheilijaan. Lajimäärä aloittelijalla voi olla suurikin viikossa sillä kuulan paino on vielä pieni. Voi tehdä useita erilaisia lajiharjoitteita muun treenin lisäksi eikä esim. voima- tai kestävyystreenin yhdistäminen vie paukkuja liikaa. Riippuu tietysti mikä muu elämässä rasittaa ja kuinka palautuminen saadaan toimimaan.

Maajoukkueessa mestaruussarjassa kilpailevilla miehillä on 32 kiloiset kuulat tuplana ja naisilla tempauksessa ja long cyclessä 24 kiloa, onneksi vaan yhtenä kappaleena. Jos nostaja on vasta siirtynyt amatöörisarjasta ylempään, ei lajiharjoittelua voi suoraan siirtää samoihin toistomääriin painavalla kuulalla. On melkoinen ero nostaa 16 kilolla yhdenkäden rinnalleveto-työntöä 6 minuuttia 14 toistoa minuutissa kuin tehdä sama 24 kilolla. Siinä on muitakin muuttujia kuin pelkästään 8 kiloa rautaa. Puhumattakaan miesten työntösarjasta, 48 kiloa sylissä muuttaa treenin luonnetta verrattuna jos minuutti- ja toistomäärää yritetään pitää samana 64 kilolla. Kilpailuaika kun on 10 minuuttia eikä kaksi minuttia. Tai voi tämän kaiken tehdä! Hetki mennään taivaissa ja sitten pudotaan lujaa alas kun nostaja ei ehdi palautumaan.

 

15978404_1836781916597434_757613040_n15978850_1836781799930779_1246745154_n

Lajinanalyysissä kerron tarkemmin lajin vaatimuksista fyysiselle keholle: kestävyyslajissa tarvitaan myös voimaa, jotta nostaminen sujuisi helpommin ja turvallisemmin. Itselläni voimatasot ovat melko ookoo. En vaan saa kaikkea voimaa käyttööni. Tähän on syynä niin nostotekniset asiat kuin kehonhallintakin. Heikin kanssa puuhailu toivottavasti tuo kuitenkin viel lisää potkua mm. takalistoon ja jalkoihin, jotta hallitsen paremmin tempauksen heilurivaiheen. Yläkerrassa tarvitsen voimaa, jotta jaksan kannatella mahdollisimman rennosti ja pitkään 24 kiloa kun saatan toistoja toiston perään.

Aloitimme parin viikon rakenteellisella jaksolla, jotta saisin kroppani muistamaan taas mm. sen miten syvä etukyykky tehdään. Hetken onkin vienyt palautella muistiin yksityiskohdat kyykkäämisestä sillä olen tehnyt paljon osakyykkyä ja hyppykyykkyjä, jotka vahvistavat lajinomaisuutta. Ihmisen pitää kuitenkin päästä kyykkyyn ja sieltä ylös riippumatta siitä onko konttorirotta tai postinkantaja.

 

unnamed-1

Tässä vaiheessa kun perusvoimaa on tehty vasta hetki niin kehonhallintani on parantunut paljon. Hermosto on saanut kaipaamaansa vaihtelua voimatreenistä ja tuntuu hyvältä ponnistella eri tavalla. Teen viikossa 3-4 voimatreeniä, jotka ovat lyhyitä kestoltaan mutta tuntuvat kropassa. Maksimipainojen pariin Heikki ei päästä ennenkuin mm. kyykkytekniikkani on oikeasti hallussa. Olemme asiasta erittäin samaa mieltä. Tykkään tehdä asioita hyvin, olen tarkka siitä että liike toimii siten kuin sen on tarkoitettu toimivan.

 

unnamed

Lajitreeni on pysynyt mukana kolme kertaa viikossa, toistot ovat olleet pikkukuulalla (12-16 kg) suurimmillaan 800 toistoa ja alimmillaan 200 toistoa yhdessä sarjassa. Aikaa pitkiin sarjoihin menee lähemmäs tunnin verran ja päälle on vielä tehty painavia heilureita, joten lajitreeni on ollut hyvää kestävyysharjoittelua sillä kevyellä kuulalla sykkeet saa pysymään kehittävällä tasolla. Pääkoppani kiittää (jokainen toisto pitää olla teknisesti hyvä, joten joutuu keskittymään), hapenottokyky nousee ja kämmennahat parkkiintuu. Pikkuhiljaa, noin kuukautta ennen, otan myös kisakuulan tempaussarjoihin enemmän mukaan.

Mielenkiintoista nähdä, miten voima alkaa tarttua näiden viikkojen aikana ja onko näin lyhyellä ajanjaksolla jo vaikutus kilpailutulokseen helmikuun SM-kisoissa. Tässä tapauksessa. Saattaa Heikkiäkin vähän jännittää.

 

unnamed-3unnamed-2

 

Ensi viikolla tuleekin vaihtelua kun käyn Urheilugaalassa ihmettelemässä. Vuosi sitten järjestetty SM-viikko on ehdolla vuoden urheilumarkkinointiteoksi. Oli kivaa olla messissä oman lajin edustajana. Muistan hyvin, miten tikkaurheilun edustajan kanssa piirsimme päät yhdessä karttaan kilpailupaikkoja ja talsimme porukalla pitkin Messukeskusta miettien, missä mitäkin lajia kannattaa tehdä ja mitä vaatimuksia lajissa on. Mielenkiintoista oli myös saada uusia ulottuvuuksia krikettiin tai miekkailuun. SM-viikossa oli todella iso panostus, ja työmäärä sen mukainen. Kahvakuulaurheilu oli mukana isossa jutussa ja sai näkyvyyttä useiden klippien verran Ylen televisioinnin myötä.